• The Captain moest er even aan wennen, omdat hij vooral gewend was aan feesten als Sinterklaas en Sint Maarten, maar inmiddels is ook Halloween gewoon een belangrijke feestdag geworden in de Nederlandse maatschappij. Er zijn mensen die het maar niets vinden, omdat dit feest uit de Verenigde Staten is overgewaaid en door de commercie is opgepakt. Zowel het eerste als het laatste is waar, maar daarom hoeft het nog geen vervelend feest te zijn.

  Van oorsprong is Halloween trouwens een Keltisch feest en dat we Halloween vieren op 31 oktober heeft met deze oude stammen te maken, die ook in Zuid-Nederland gewoond hebben. In de Keltische wereld was de duisternis misschien nog wel belangrijker dan het licht en de dagen begonnen dan ook met zonsondergang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de nieuwjaarsviering uitgebreid werd gevierd tijdens de laatste dag van het jaar, ook wel Samhain genoemd, die op 31 oktober viel.

  Op deze dag, die zoveel betekent als einde van de zomer, werd de cyclus van het leven gevierd en de Kelten geloofden in reïncarnatie, waarbij de Ketel van Dood en Wedergeboorte een belangrijke rol speelden. Deze ketel kennen de vele fans van Asterix en Obelix in een heel andere vorm trouwens.

  Op de avond van 31 oktober waren de grenzen tussen de verschillende rijken, die van de levenden, de doden en van de elfen, op hun smalst en veel rituelen zijn ontstaan vanuit deze gedachte.

  Zo werd er eten voor de deur gezet om de elfen en natuurgeesten gunstig te stemmen, de vuren van de huizen werden gedoofd en deze mochten alleen met een speciaal heilig vuur opnieuw worden aangestoken. Kaarsen werden voor het raam gezet, zodat overleden dierbaren de weg naar huis konden vinden en aan tafel werden extra borden neergezet voor het geval dit uiteindelijk zou lukken.  Iedereen die de rituelen van Halloween kent, zal veel herkennen in de manier waarop onze Kelten hun Samhain vierden en eigenlijk kunnen we gewoon zeggen dat Halloween weer teruggekeerd is naar de plaats waar het ooit ontstaan is.

  Ook nu nog is eind oktober de tijd waarin de duisternis het definitief over lijkt te nemen van het daglicht en het is dan ook geen toeval dat we nog steeds in het laatste weekend van oktober de klok een uur verzetten. In dit weekend, op zaterdag 27 oktober, zijn geesten natuurlijk al onderweg naar hun vroegere huizen en ze overnachten dan het liefst in oude, afgebladderde, slecht onderhouden gebouwen en dan is de voetbalkantine van Dubbeldam natuurlijk een gewilde plek.

  Met hulp van een grote groep enthousiaste voetbalmoeders zal er alles aan gedaan worden om onze voetbalkantine om te toveren tot een heuse trekpleister voor geesten en ander gespuis en het gerucht gaat dat er zelfs een bloederige bruiloft op het menu staat.

  Het wordt een avond die je mee moet maken en The Captain roept dan ook alle kinderen nogmaals op om naar Dubbeldam te komen, als je durft.

  Het is eng, maar het wordt niet gevaarlijk.