• Alles rond de overstap naar het zaterdagvoetbal was al in kannen en kruiken, maar toch speelt Dubbeldam komend seizoen met het eerste elftal nog op zondag. Die ommezwaai volgde na de promotie naar de derde klasse, maar de toekomst van de Dordtse vereniging ligt wel op zaterdag.

  De KNVB hanteert strikte deadlines voor clubs die zich willen aanmelden voor een horizontale overstap, waarbij op hetzelfde niveau van voorkeursspeeldag kan worden gewisseld. Mede door de vertraging van de nieuwbouw haalde Dubbeldam die datum niet, zodat helemaal onderin de voetbalpiramide gestart moest worden.

  ,,In het voorjaar hebben we gesprekken gevoerd met de spelers. Op een enkeling na gaven zij de voorkeur aan de zaterdag. Dan vind ik dat je daar gehoor aan moet geven. Liever met een gemotiveerd team de vijfde klasse in, dan half in de vierde klasse spelen. We rekenden op dat moment zeker niet op promotie, maar hebben de deur wel altijd open gehouden om eventueel toch de kans in de derde klasse te pakken. Want als we er komend seizoen in kunnen blijven, boek je twee niveaus winst'', legt Dennis Wols, lid van de technische commissie, uit.

  Na de overwinning op Terheijden in de nacompetitiefinale volgde spoedoverleg met de spelers, waarna Dubbeldam de KNVB liet weten toch open te staan voor een vervolg in de derde klasse zondag. De bond honoreerde het verzoek al snel. De nieuwe trainer Patrick Stok weet dus ook waar hij aan toe is.

  Blij

  ,,Ik ben vanaf het eerste contact op de hoogte gebracht van de plannen en stond er open in'', zegt Stok. ,,Maar eerlijk gezegd ben ik wel blij dat we in de derde klasse starten. Want zie eerst maar eens uit zo'n vijfde klasse te komen, dat is echt niet zo eenvoudig als soms wordt gedacht. Daarnaast treffen we nu betere tegenstanders, dat is goed voor de ontwikkeling van de jonge spelers.''

  Zijn assistent Patrick Stolk, eveneens tc-lid, is het daar absoluut mee eens. ,,Ik weet zeker dat zij beter worden van een jaar derde klasse dan van een jaar vijfde klasse. Bovendien zie ik het winnen van de nacompetitie als een prijs. Door de promotie te verzilveren, doen we daar recht aan.''

  De aanvraag om vanaf het seizoen 2025-2026 wel uit te komen in een zaterdagcompetitie is reeds gedaan en ook al goedgekeurd. In voorbereiding daarop zal het tweede elftal nu al naar de zaterdag verhuizen. Het geeft aan dat de club al langer nadacht over deze switch. ,,Het is nu eenmaal een tendens in onze regio dat het zondagvoetbal terrein verliest. Gelukkig troffen we de afgelopen seizoenen veel Brabantse tegenstanders, maar vooral die jaren daarvoor in een soort Mickey Mouse-competitie in West II met uitslagen als 20-0 waren gewoon niet leuk. Dit is dus een bewuste keuze, passend bij het nieuwe technische beleid'', bevestigt bestuurslid Alex de Joode.

  Familiekarakter

  Binnen dat beleid is meer oog voor presteren, overigens zonder dat het familiekarakter verloren gaat. ,,Die kenmerkende gezelligheid willen we echt wel behouden, maar we zullen iets meer selecteren. Dat begint al bij de jeugd, waar een energieke jeugdcommissie erg goed werk levert. Daar moeten we op termijn van profiteren, want Dubbeldam is een club die het moet hebben van doorstroom. We zullen niet met centen strooien'', blikt Wols vooruit.

  ,,De faciliteiten zijn straks top, dat zorgt voor aantrekkingskracht. Ik merk nu al dat het voetbal weer meer gaat leven, na de promotie ontving ik appjes van mensen die twintig jaar niet waren geweest. Daarom noem ik Dubbeldam graag een slapende reus. Het zou geweldig zijn om als zaterdag-derdeklasser op het nieuwe complex te kunnen starten. Als dat lukt, dan sta je er in Dordrecht gewoon goed op.''

  Bron: AD de Dordtenaar