• Jeugdtrainers ontvangen certificaat

  Aan het begin van dit voetbalseizoen is gestart met trainersbegeleiding in samenwerking met DordtSport. Omdat het voor ons ook nieuw was, hebben we tot de winterstop geëxperimenteerd. In de winterstop heeft de club en DordtSport niet stil gezeten. Handboeken zijn geschreven, planningen zijn opgesteld, observatieformulieren zijn ontworpen, het team trainersbegeleiding is samengesteld en de doelgroep van trainers (JO08 en JO10) is geïnformeerd. Na de winterstop hebben we afgetrapt met een presentatie aan de ouders van JO10. 

   

  Het team van trainersbegeleiding, die bestond uit Teun, Cariël, Frenk, Tim en Leonard, heeft daarna zeven weken lang 10 trainers op de vier inzichten van trainerschap geobserveerd. De observaties op het trainingsveld waren verdeeld in de blokken van: afspraken maken, structureren van de training, stimuleren en individueel aandacht geven. De trainers van JO08 en JO10 zijn toegevoegd aan een groepsapp waar ze wekelijks zijn voorzien van theorie en planning. Daarnaast was deze groepsapp handig voor het stellen van vragen en het regelen van vervanging wanneer training geven niet uitkwam. De resultaten van de observaties zijn digitaal vastgelegd zodat de ontwikkeling van de trainers kunnen worden bijgehouden door de club. Deze trainers blinken uit in het structureren van de training. De onderdelen stimuleren en individueel aandacht lijken heel simpel, maar in de praktijk blijkt dit best moeilijk te zijn.

   

  Afgelopen maandag zijn de eindgesprekken geweest met de deelnemende trainers. Zij gaven aan dat het in het begin wennen was en dat ze niet wisten wat ze konden verwachten. Zij vonden het prettig dat ze werden gezien en dat ze tips en hulp kregen hoe je kon omgaan met een bepaalde situatie. Nu kunnen ze beter uitleggen aan een speler waarom een oefening wordt uitgevoerd en wat het doel is. Het is ook de bewustwording dat het roepen van bijvoorbeeld “goed zo” ook een betekenis moet hebben. Waarom zeg je “goed zo” en komt het ook binnen bij de speler.

   

  Naast de positieve feedback hebben we ook verbeterpunten ontvangen. Naast het mondeling terug koppelen verwachtten de trainers ook tijdig een verslag op papier. Zo kunnen ze gelijk de volgende training hiermee aan de slag. Ook was de verwachting van de groep dat we nog een keer terug kwamen om te kijken of het nu beter ging. De eindgesprekken zijn afgesloten met het uitreiken van een certificaat voor elke trainer. De club is trots op deze spelers die vrijwillig elke training daar weer staan om hun vaardigheden en kennis over te dragen aan jongere spelers!