• Herinneringen aan de velden van Dubbeldam

Dubbeldam gaat verhuizen, niet ver trouwens, we steken alleen de weg over en uiteindelijk zullen alle velden meer centraal op het sportpark komen te liggen. In het meest gunstige scenario zullen we in september 2022 de officiële opening van onze nieuwe accommodatie met elkaar vieren.
    In normale tijden zouden we niet kunnen wachten tot het zover is, in deze tijden van lock-down en avondklok klinkt het zover weg dat we hopen dit ook echt met elkaar te kunnen beleven.
    We hebben nog een lange weg te gaan, waarin er veel moet gebeuren. Op onze website willen we iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen en we willen dit afwisselen met verhalen over het verleden, waarbij we hopen dat onze lezers net als vorig jaar met de Dubbeldammer thuis in de pen willen klimmen om de mooiste gebeurtenissen op onze velden met ons te delen.
    We roepen dan ook iedereen op om de mooiste herinneringen aan onze sportvelden met ons te delen. Dus ben je met je team kampioen geworden op de velden van Dubbeldam – ook als je onze tegenstanders was -, heb je een onvergetelijk feest meegemaakt bij Dubbeldam of wil je gewoon iets schrijven over een mooie herinnering, mail dit dan naar johanv3@hotmail.com, het liefst met enkele foto’s of een filmpje erbij.
    Graaf dus in je geheugen, zoek op zolder naar oude foto’s of vraag aan je opa (of oma) of hij (of zij) nog herinneringen heeft aan onze vereniging. We kijken uit naar jullie reacties.

Vandaag gaan we terug naar het begin en de kans dat iemand nog herinneringen heeft aan de allereerste wedstrijden van onze verenging is zo goed als nihil. Misschien vergissen we ons en zijn verhalen over ons allereerste veld wel degelijk opgenomen in het collectieve geheugen van een of meerdere families.
    Dubbeldam is opgericht op 7 juni 1913 door Bram Pieren en Gerrit Slotboom, die voldoende mannen zo enthousiast hadden gekregen om de zwart-witte kleuren van onze vereniging te verdedigen. Zoals uit bovenstaande foto blijkt, is er veel veranderd in de wereld, maar niet onze clubkleuren. Vanaf dag 1 tot op de dag van vandaag staan de zwarte witte strepen voor Dubbeldam.
    Bij de oprichting werd gekozen voor de naam V.V.D.; er was natuurlijk geen clubgebouw en de oprichting vond plaats aan de vijverkant bij het park Dubbelsteyn.
    Rond 1785 werd een herenhuis gebouwd dat er ruim honderd jaar heeft gestaan. Van de bebouwing is niets meer over, de natuurstenen hekpijlers die we op de tekeningen uit 1790 terugzien, staan er nog wel steeds.
    Het is nu bijna niet meer voor te stellen hoe weinig bebouwing er destijds was in het dorp Dubbeldam. Op een luchtfoto uit 1945 zien we rondom het park Dubbelsteyn veel weilanden en op een hiervan hebben de eerste Dubbeldammers hun wedstrijden gespeeld.
    We weten niet veel meer van dit veld, wel lezen we terug dat het vol zat met greppels die niet gedicht mochten worden. Als het geregend had, stonden deze greppels ook nog eens vol met water, zodat voetballen zo goed als onmogelijk was. Toch sjouwden de eerste Dubbeldammers als paarden op dit veld, waar we uiteindelijk maar twee jaar gevoetbald hebben.

Op de foto boven deze tekst zien we misschien wel de oudste elftalfoto van Dubbeldam. Hieronder achtereenvolgens:
    Dubbeldam zoals het dorp er uitzag in de 1913
    Het boerenlandschap rond 1910,
    Twee prenten van het herenhuis Dubbeldsteyn
    Een foto waarop we Bram Pieren, een van de oprichter van Dubbeldam, toe zien kijken bij werkzaamheden aan de weg
    Een luchtfoto van het dorp Dubbeldam uit 1945

What do you want to do ?
    New mail