• Duvel uit het doosje Stan van Pelt komt met bevrijdende voorzet

  2 jun 2024
 • Door Fred van Dongen

  Dordrecht - Het eerste bedrijf liep tegen het slot toen Dubbeldam even in een mentale dip belandde. Kort daarvoor had koningsschutter Jordy Wouters immers een strafschop gemist waardoor de stand dubbelblank bleef. Toen presenteerde vleugelverdediger Stan van Pelt (27) zich als reddende engel of misschien eerder als een duvel uit een doosje. Weer eens opgerukt op de rechterflank legde hij de bal panklaar op het hoofd van Jordy Wouters die alleen maar hoefde te knikken voor de belangrijke 1-0.
  Binnen luttele minuten spoelde Jordy zo de kort daarvoor opgelopen penalty-frustratie weg. En belangrijker: heel Dubbeldam veerde (mentaal) weer op. Waardoor het vol vertrouwen na rust de kostbare voorsprong over de streep kon gaan trekken. Ondanks enkele spannende momenten lukte die missie en mag Dubbeldam verder in de nacompetitie om promotie naar de derde klas zondag waarvoor het zich vorige week knap als volwaardige periodekampioen had gekwalificeerd.
  In de halve finale van de nacompetitie treft Dubbeldam volgende week zondag een oude bekende. De ploeg van trainer Ries Fok moet dan op visite bij Waspik dat de reguliere competitie als nummer twee van het klassement afsloot, een plek hoger dan Dubbeldam. Een opgeluchte Jordy Wouters (‘Nee niet over die gemiste penalty praten’) na afloop: ‘In de competitie hebben we twee keer van Waspik gewonnen. Maar dat zegt niets want dat wordt weer een wedstrijd op zich’.
  Jordy en zijn assistgever Stan van Pelt genoten met een flesje in de hand na afloop na op het zonnige terras van Dubbeldam. Ze kennen elkaars voetbalinstincten door en door en dat kwam goed van pas bij de gouden treffer. Jordy: ‘We spelen als sinds de F-jes samen. Zijn sindsdien wat teams betreft eigenlijk nooit meer uit elkaar gegaan’.

  *’Meer moeten belonen’
  Stan: ‘Bij acties kijk ik ook altijd eerst naar de positie van Jordy. Ook vanmiddag weer bij die goal. We trainen er ook samen op. Dus lukte het ook vandaag weer de bal panklaar op het hoofd van Jordy te leggen’.
  Terugblikkend op het duel als geheel oordeelde ook Stan dat ‘we ons meer hadden moeten belonen’. Hij doelde onder meer op de mogelijkheden die Dubbeldam los van de strafschop zich voor rust nog creëerde. ‘Bij rust had het al 2- of 3-0 voor ons moeten staan’. Met name de al kort na het eerste fluitsignaal ingevallen jonge Gideon van Ginniken had net als vorige week weer eens kunnen scoren maar miste net het lef van een routinier waardoor Philippine-doelman Rick Ottjes reddend kon optreden. Die onderscheidde zich overigens meermalen met kordaat handelen. Stan en Jordy eensgezind: ‘ja die keeper was best goed’.

  *Mondjesmaat
  Op papier leek Philippine, dat in de Zeeuwse vierde klas in de totaalstand als achtste was geëindigd maar als vervangend periodekampioen toch aan het toetje mocht deelnemen, een eenvoudig te slechten hindernis voor Dubbeldam. Dat viel tegen omdat aan het front bij de ploeg uit Zeeuws-Vlaanderen enkele rappe jongens liepen die goed overweg konden met de lange bal. Dubbeldam kwam zodoende maar mondjesmaat aan verfijnde opbouw toe. De door Dennis Stam en doelman Davey van Pelt weer goed geleide Dubbeldamse verdediging moest zodoende voortdurend op z’n tellen blijven letten. Dat lukte ondanks dat Wesley Borsboom al na zo’n tien minuten het veld moest ruimen met een knieblessure. Met de meer aanvallend gerichte Gideon van Ginniken als zijn vervanger moest Dubbeldam de personele strategie wat bijstellen. Dat lukte redelijk met als resultaat enkele onbenutte doelrijpe kansen voor onder anderen Gideon én de door Jordy Wouters gemiste strafschop nadat die zelf binnen de zestien onderuit was geschoffeld.
  *Op de rails
  Moedeloos geraakt door al die missers leek Dubbeldam bij rust mentaal in de put te raken. Met dank aan Stan van Pelt lukte het Jordy Wouters kort voor de thee zichzelf én Dubbeldam weer op de rails te krijgen met de fraaie 1-0.
  Het tweede bedrijf kenmerkte zich door een vergeefs naar de gelijkmaker strevend Philippine en een Dubbeldam dat in de omschakeling reële kansen kreeg om het duel op slot te gooien. Het bleek mede door sterk optreden van Davey van Pelt al snel een onmogelijke missie voor de sympathieke ploeg uit Zeeuws-Vlaanderen die zich weer kan opmaken voor een nieuw jaartje vierde klas. En Dubbeldam? Nog wee hindernissen te gaan richting derde klas, te beginnen zondag in het Brabantse Waspik.

  *Scoreverloop:
   45m Jordy Wouters 1-0.
  *Opstelling Dubbeldam: Davey van Pelt, Stan van Pelt, Dennis Stam, Lorenzo Groeneveld, Robbie Olierhoek, Wesley Schrauwen, Wesley Borsboom, Jimmy Stolk, Yorick Rombout, Dennis Geschiere, Jordy Wouters. Wissels: Jordi Wessels, Luuk van der Meer, Tim van den Ende, Kjeld Koster, Kevin Bosman, Gideon van Ginniken, Mischa Brassien.