• Dordrecht – Terwijl de betonmixers worden geprepareerd, zijn de plannen van het clubbestuur verder dan alleen stenen stapelen. Nee, het jeugdige talent krijgt hier ook een flinke dosis aandacht. In een uiterst slimme zet, vergelijkbaar met een meesterzet op het voetbalveld, heeft het bestuur vorig jaar een nieuw technisch Jeugdbeleidsplan gelanceerd. Vandaag, met de gratie van een goed geplaatste corner, werd er uitvoering gegeven aan één van de speerpunten: het opleiden van de trainers.

    Als je dacht dat er op een voetbalveld alleen maar 'doelpunten' worden gescoord, dan heb je het mis. Maar liefst 15 trainers worden door de KNVB in één keer op de locatie van Dubbeldam getransformeerd tot voetbalwijsneuzen. In de komende 8 weken zullen ze zich onderdompelen in een cocktail van theorie en praktijk, en als alles goed gaat, zullen ze straks de jeugd van Dubbeldam klaarstomen tot voetbalvirtuozen. Want laten we eerlijk zijn, een trainer-coach heeft een belangrijke taak. Ze zijn niet alleen de kapitein van het voetbalschip, maar fungeren ook als rolmodel voor de jonge spelers. Het zijn de mensen die niet alleen tactieken uitleggen, maar ook een voorbeeld zijn voor ouders, scheidsrechters en zelfs de tegenstanders. Een soort voetbalgoeroe, maar dan zonder de wierook.

    De opleiding is als een voetbalseizoen: het begint met veel enthousiasme en eindigt hopelijk met een glanzende prestatie. Tijdens de opleiding worden de trainers geïnjecteerd met kennis over leeftijdsspecifieke kenmerken, het stellen van doelen, en de kunst van positief coachen. Kortom, ze worden uitgerust met tools om niet alleen de kinderen, maar ook zichzelf te sturen en verbeteren. In de wereld van voetbalopleidingen is theorie belangrijk, maar laten we eerlijk zijn, praktijk is waar het echte spel gespeeld wordt. De trainers mogen zichzelf bewijzen door daadwerkelijk op het veld te staan en trainingen te geven. Het is een beetje als de Champions League, maar dan zonder het nachtelijke drama. En als je denkt dat deze opleiding een soort voetbalbootcamp is waar trainers afgebeuld worden, dan heb je het mis. Alle trainers waren laaiend enthousiast na de eerste bijeenkomst en kunnen niet wachten op wat er nog komen gaat. Het is niet alleen goed voor de jeugdopleiding, maar het creëert ook een soort voetbal-synergie binnen de vereniging. Wie weet, misschien wordt de volgende Messi of Ronaldo wel door één van deze trainers geboetseerd op het trainingsveld van V.V. Dubbeldam.