• De Oranje Wit voorzitter thuis - Jan-Willem Bozuwa

  9 apr 2020 Archimedict
 • Ook de voorzitter van de grootste voetbalclub van het eiland van Dordrecht draagt zijn steentje bij. We waren al blij dat Jan-Willem reageerde, maar het is nog mooier om te zien dat hij een prachtig verhaal geschreven heeft.
  In de bijgaande mail schrijft Jan-Willem over de foto’s: ‘Kies zelf maar wat je leuk vindt om bij het artikel te plaatsen.’ Nou, dat is niet zo moeilijk natuurlijk; gewoon allemaal, zien we ook eens wat oranje op onze website. Vooral in zwart-wit doet deze kleur het trouwens erg goed.

  Hartstikke leuk dat ik gevraagd ben om iets voor de website van VV Dubbeldam te schrijven. Ik vind de wijze waarop VV Dubbeldam zich laat zien op social media en op hun website toch al heel goed. En ondanks dat ik natuurlijk zelf meer met de kleuren oranje en wit heb, is het helemaal niet zo gek om mij te vragen voor de rubriek ‘De Dubbeldammer thuis’. Een groot deel van mijn jeugd heb ik namelijk in Dubbeldam gewoond. Van mijn 3e tot mijn 15e woonde ik in de Abeelstraat.
  En als het voetbal afgelast was of op een doordeweekse zomeravond waren wij vaak te vinden op het veld van Dubbeldam. Lekker afronden op dat grote roestbruine trainingsdoel dat achter jullie veld 2 stond. Totdat die boze terreinknecht kwam om ons met zijn grote herdershond weg te jagen. Bij een andere club voetballen dan bij Oranje-Wit was echter ondenkbaar. Mijn opa was één van de oprichters, dus Oranje Wit is er met de paplepel ingegoten.

  Voetbal je zelf of doe je aan een andere sport?
  Ik heb mijn hele leve bij sv Oranje-Wit gevoetbald. Van mijn 5e tot ongeveer mijn 40ste. Toen was met name mijn rechterknie dusdanig versleten, dat doorgaan met voetbal er niet meer inzat. Ik mis het nog steeds! Als mijn agenda het toelaat, tennis ik nog bij sv Oranje-Wit, houd ik mijn conditie op peil bij Wouter Don van Personal Training Dordrecht en zwem ik af en toe.
  Ik neem elk jaar deel aan de CitySwim om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker en daar probeer ik in de voorbereiding serieus voor te trainen. En van jongs af aan ski ik. Ik vind het heerlijk om te sporten, maar niets haalt het bij het voetbal. Naast het spelletje zelf, heb ik altijd enorm genoten van de sfeer in een team. Dat mis ik nog het meest. Gelukkig heb ik dat wel weer teruggevonden in mijn vrijwilligerswerk bij de club. Voordat ik voorzitter werd, ben ik nog actief geweest als jeugdtrainer. Ook erg leuk om te doen!

  Wat is het leukste dat je als sporter of in je werk ooit heb meegemaakt?
  Dat is een lastige vraag. Ik heb zowel als sporter als in mijn werk zoveel leuke dingen meegemaakt! Zeker aan het voetbal heb ik heel veel leuke en warme herinneringen. Mijn tijd als voetballer in de jeugd vond ik bijzonder.
  Ik heb met veel goede voetballers gespeeld. Daar kon ik van genieten. Met name de 2 seizoenen in A1 vond ik machtig. Je voelde je heel wat toen. De wedstrijden voor de Stem van Dordt-bokaal, tegen andere Dordtse clubs. Wachten tot de krant op de mat plofte en dan snel kijken of je er in stond. Jammer genoeg scoorde ik als verdediger niet zo veel, dus veel verder dan een vermelding bij de opstelling kwam ik meestal niet. Ik heb ook nog een jaar in Sydney Australië gespeeld. Dat was een hele leuke ervaring. We hadden een team met vooral Britse voetballers en wonnen de lokale league en beker.
  Gek genoeg heb ik niet zoveel tegen Dubbeldam gespeeld of heb ik er niet zoveel herinneringen aan. Ik ben van de generatie Booij en Edelman en volgens mij heb ik ook nog tegen Perry van Valen gespeeld. Veel jongens van Dubbeldam zaten ook bij mij op school. Het eerste heb ik nooit gehaald. Dat had én met talent te maken én met het feit dat ik al snel de 3e helft had ontdekt. Ik heb nog jaren in een vriendenteam gespeeld. Dat was ook een hele leuke tijd. Veel jongens die ik in de jeugd op het voetbalveld heb leren kennen, zijn nog steeds mijn vrienden.

  Doe je iets om in conditie te blijven en zo ja wat?
  Ik probeer nog zoveel mogelijk aan sport te doen, maar dat valt niet altijd mee. Naast mijn werk bij Ten Raede Groep, ben ik voorzitter van Oranje Wit en heb ik een gezin met 3 opgroeiende pubers. Mijn oudste zoon en dochter voetballen bij Oranje-Wit en mijn jongste dochter korfbalt bij Oranje-Wit. Ik probeer zoveel mogelijk bij hen te gaan kijken, waardoor ik vrijwel de gehele zaterdag op pad ben. Zoals eerder genoemd, train ik bij Personal Training Dordrecht en tennis ik van tijd tot tijd bij sv Oranje-Wit. Voetballen zit er niet meer in met die knieën van mij.

  Wat doe je nu je bijna niet meer naar buiten mag?
  Ik verveel mij niet. Hoewel het voetbal stilligt, is er in de organisatie van de club nog veel te doen. Daarnaast slokt mijn werk behoorlijk wat tijd op. Wij zijn financiële dienstverlener voor het MKB. Veel ondernemers beleven nu onzekere tijden en hebben ons hard nodig. Er is dus genoeg te doen. Het feit dat ik op zaterdag niet naar de club kan, geeft mij wel de gelegenheid veel met mijn gezin te doen in het weekend. En dat schiet er normaal gesproken best wel eens in, als ik eerlijk ben.

  Heb je nog een boodschap voor de leden van Dubbeldam?
  Als ik iets positiefs haal uit deze vervelende periode, dan is het wel dat ik de club en vooral de mensen enorm mis. En ik weet zeker dat dit ook voor de Dubbeldammers geldt. Het doet mij beseffen wat een enorm belangrijke plek zo’n vereniging in mijn leven en ook in de samenleving inneemt. Dat nemen we normaal gesproken voor lief, maar nu zie je dat dit niet zo vanzelfsprekend is als wij denken. Dat moeten we koesteren.
  Om een vereniging te laten draaien, zijn veel vrijwilligers nodig. We mopperen misschien wel eens op alles wat we voor de vereniging moeten doen, maar nu missen we dat. Laten we dat niet vergeten op het moment dat alles weer normaal is en we weer naar de club kunnen. Met andere woorden, doe wat voor je club, want het gaat niet vanzelf.
  De Dubbeldammers mogen trots zijn op zo’n mooie grote vereniging waar zoveel mensen zich thuis voelen. En als Dordtse clubs hebben we elkaar ook hard genoeg nodig. Binnen de lijnen moeten we elkaar vooral op sportieve wijze blijven bestrijden, maar buiten de lijnen moeten we zoveel mogelijk samen optrekken om de sport in het algemeen en het voetbal in het bijzonder in Dordrecht op de kaart te zetten en te houden.
  Ik hoop dat jullie allemaal gezond blijven en goed door deze nare periode komen. Let goed op elkaar en heb vooral aandacht voor de oudere leden. De club is voor hen vaak een belangrijk onderdeel van het sociale leven en dat valt nu weg. Maar een telefoontje of even een berichtje kan voor die mensen wonderen doen. Ik hoop elkaar snel weer gezond en wel langs de lijn te treffen.

  Hieronder staan de volgende foto’s en een krantenartikel:

  • Eerste passen op het voetbalveld
  • Jeugd van Oranje Wit
  • Astro Flyers Sydney Australië
  • Voetballen vriendenteam op Terschelling
  • Afscheidswedstrijd enkele vrienden uit vriendenteam
  • Jeugdtrainer
  • Voorzitter sv Oranje Wit
  • Met het gezin
  • Stem van Dordt: schaars doelpunt