• Bij iedereen die reageert, schrijven we een korte introductie. Bij Arjo Harmans is deze wel heel kort, omdat Arjo zelf alles heeft geschreven wat we over hem moeten weten.
  Een prachtig verhaal om te lezen.

  Wat doe je bij Dubbeldam, voetballen of iets anders?
  Ik ben in 1978 lid geworden van vv Dubbeldam en heb tot mijn 43ste gevoetbald tot een bacteriële infectie op mijn hartklep en een daarop volgende hartoperatie er voor zorgde dat ik gestopt ben met het actieve voetballen. En dat was voor mij toen een hele omschakeling.
  Jarenlang heb ik in het eerste elftal van de Zondag en de Zaterdag gespeeld. Waarschijnlijk wel honderden wedstrijden gespeeld, met vele doelpunten met het linkerbeen. Vaak waren dit strafschoppen en vrije trappen. Met de ‘rechter’ en het hoofd deed ik trouwens niet veel.
  Uiteindelijk ben ik op mijn 41e gestopt bij Zaterdag 1, om daarna nog twee jaar te voetballen in Zaterdag 2. Ook heb ik tussendoor nog twee seizoenen bij de voetbalvereniging Papendrecht gevoetbald op het hoogste amateurniveau van Nederland. Een hele leuke ervaring wat ik niet heb willen missen.
  Daarnaast heb ik ook nog eens 20 jaar in de zaal gevoetbald bij Hans Mol Sports (de ouderen onder ons weten dat nog wel: die groenteboer op de Vriesestraat) met vele andere Dubbeldammers, zoals bijvoorbeeld: Jan de Lint, Michael en Jurgen Kamberg, Gert-Jan Koorneef, Arjan den Breejen en natuurlijk broer Hans, waarmee ik ook jaren in Dubbeldam Zondag en Zaterdag heb gevoetbald, maar ook nog met de huidige trainer van Zaterdag 1, Richard Smaal. Ook dit was een ontzettend leuke tijd waarin stad en land werden afgereisd.
  Zo werd er bijvoorbeeld gezaalvoetbald in de Merwehal, Wielwijkhal en Sterrenburghal, waar zijn de tijden trouwens gebleven? Maar ook de verre uitwedstrijden op vrijdagavond in Zuid-Limburg ben ik nog niet vergeten. En natuurlijk de kerstzaalvoetbaltoernooien met Dubbeldam in de uitpuilende Merwehal (eind jaren ’80) en Wielwijkhal.

  De jaren ’90 en ’00 waren bij vv Dubbeldam voor mij trouwens wel tropenjaren. Naast al dat zelf voetballen ben ik ook nog bijna 15 jaar jeugdtrainer geweest bij Dubbeldam. Op één jaar na (1992), want toen was ik de allereerste trainer van het toen opgerichte Dubbeldam Zaterdag 1 op 22 jarige leeftijd!
  Een leuk en leerzaam seizoen, met als topscoorders Alex de Joode en Herman Andela, elk met twee doelpunten!, en kilometervreters Martijn Steendijk en Cor Stoel. Haha. We maakten dat seizoen niet veel doelpunten en kregen er veel tegen, en eindigden toen klem onderaan in de competitie. Het seizoen daarna was ik weer gewoon jeugdtrainer, maar wel van een bijzonder groepje, daar later meer over.

  Naast al dat voetbal en trainerschap ben ik in de jaren 2000 ook nog aan een niet geplande scheidsrechtercarrière begonnen. Mijn ‘neefjes’ Patrick Stoel en Jesper Harmans speelde toen die tijd ook in de jeugd van Dubbeldam in een zeer getalenteerd team met als trainer mijn broer Hans. Dus dat werd al snel duidelijk dat ik die wedstrijden maar moest gaan fluiten. En dat deed ik dan ook met veel plezier.
  En voor dat je het weet wordt je ook gevraagd voor andere jeugdwedstrijden en fluit je iedere week wedstrijden. Zo ook uiteindelijk de wedstrijden voor het team van mijn derde ‘neefje’ Milan Stoel, die momenteel in de 14-1 van Dubbeldam voetbalt. Dit seizoen word ik trouwens wel minder opgeroepen (niet goed genoeg meer, denk ik) om te fluiten en gebruik ik mijn tijd om lekker op het speelveldje aan de Nijhofflaan te gaan voetballen met onze dochter Elize van 3 jaar. Een echt voetbaltalentje, vind ik.

  De afgelopen jaren ben ik ook nog twee jaar assistent-trainer geweest bij zondag 2e klasser Antibarbari in Rotterdam waar mijn broer Hans hoofdtrainer is. Een hele grote bijzondere voetbalvereniging die verbonden is aan de Erasmus Universiteit waar studenten uit alle uithoeken van de wereld komen studeren en voetballen bij Antibarbari.
  Nieuwsgierig? Kijk dan even op de website van Antibarbari. Momenteel volg ik in het weekend vooral de wedstrijden van Dubbeldam 14-1, Oranje Wit en Nieuw-Lekkerland waar mijn neefjes momenteel voetballen.

  Wat is het leukste dat je bij Dubbeldam ooit heb meegemaakt?
  Te veel om op te noemen. Maar het eerste kampioenschap met E2 is mij nog wel bij gebleven. Zie hiervoor de foto. Met bijvoorbeeld leider Harry Mudde, maar ook Alex de Joode, Henk van Eeren, Patrick Booy en Rob Scheurwater.
  De wedstrijden in de 2e klasse zondag met de ‘gouden’ generatie eind jaren ’80 waren als ‘jonkie’ ook bijzonder. Met mannen als bijvoorbeeld Gerrit Vos, Jan de Lint, Maarten en Rene van der Weijden, Jan Brand, Henk Swart en Hans Schellenbach.
  En verder de kampioenschappen met Dubbeldam Zondag (1994) en Dubbeldam zaterdag (2004). Maar het allerleukste was toch wel de periode in de jaren ’90 waarin ik jeugdtrainer was van een bijzonder stel goede voetballers. Zoals bijvoorbeeld Erik-Jan Tak (Takkie), Rob Kanters (Robbie, met toen al een verwoestende linker), Walter en Jeroen Burgers (de Burgertjes), Reinier Wapperom (Wappie), Stefan de Meijer en Jesper de Bruijn (Jeppie).
  Maar ik mag zeker niet vergeten te noemen: ook met leider Wim de Vogel (Wim de Mus) en sponsor Erik Tak (helaas veel te vroeg overleden). Vijf jaar lang hebben we samen met de ouders een enorme leuke tijd gehad. Successen/kampioenschappen gevierd, verdriet gedeeld en ontzettend leuke activiteiten meegemaakt. Een tijd om nooit meer te vergeten. Later hebben de meeste spelers nog jarenlang in Dubbeldam Zondag 1 gespeeld en spelen ze nu nog steeds in Dubbeldam Zondag 3. Een echte vriendengroep waarvan de basis toen die tijd is gelegd.

  Doe je iets om in conditie te blijven en zo ja wat?
  Ik probeer minimaal één keer per week hard te lopen. En in de zomer komt daar nog een rondje op mijn racefiets bij. Verder word ik vooral door onze dochter Elize in beweging gehouden.

  Wat doe je nu je bijna niet meer naar buiten mag?
  Van mijn werkgever Rijkswaterstaat mag ik momenteel niet op het werk verschijnen en heb ik dus het geluk dat ik thuis kan werken. Dus dat doe ik nu vooral en daarnaast ga ik regelmatig met Elize een stukje fietsen, voetballen of spelen in de speeltuin.

  Wat wil je nog kwijt aan alle Dubbeldammers?
  Pas goed op jezelf en op je omgeving in deze tijd en zorg er voor dat je gezond blijft!

  Boven de tekst van Arjo zien hem in duel in een wedstrijd tegen Oranje Wit, hieronder zien we de volgende prachtige foto’s:

  • Kampioenschap E2 in 1978 met onder meer Alex de Joode, Henk van Eeren, Patrick Booy, Rob Scheurwater en leider Harry Mudde
  • Voetbalkamp Maarsbergen in 1979 met onder meer Marcel van den Berg
  • A1 in 1985 met ook hier veel bekende Dubbeldammers met onder meer Gert-Jan Koorneef, René van der Weijden en Evert Bruijstens
  • Wedstrijd tegen Kozakken Boys, eind jaren tachtig
  • Uitwedstrijd tegen de Musschen, eind jaren tachtig, Marcel van den Berg juicht al
  • Onze Zaterdag 1 in 1982
  • C1 in 1985
  • Kampioenschap D1 1985