• Davey van Pelt: Precies waarop ik stiekem gehoopt had

  9 jun 2024
 • Door Fred van Dongen
  Dordrecht / Waspik - Hij staat niet alleen bekend als een uitstekende en ervaren doelman. Maar ook als een voorbeeldig aanvoerder die weet wat voorgaan in de strijd betekent. En ook nog eens uitgerust met een stevig portie gezonde brutaliteit. Davey van Pelt (28) van vierdeklasser Dubbeldam schreef vanmiddag weer eens geschiedenis. Deze keer niet alleen vanwege fraaie reddingen of het stoppen van elfmeters. Maar omdat hij in de halve finale bij het Brabantse Waspik in de noodzakelijke strafschoppenserie de vijfde en beslissende penalty mocht nemen en die koeltjes en onhoudbaar achter zijn collega-keeper deponeerde.
  Het leidde tot de bekende vreugdetaferelen met Davey als terecht middelpunt. Aangezien Dubbeldam de voorgaande vier strafschoppen stuk voor stuk voorbeeldig had benut en Waspik een keer had verzaakt door vanaf elfmeter de bal naast te schieten was koele kikker Davey er in was geslaagd zijn ploeg met de 3-5 eindstand van de penalty-loterij naar de finale van de nacompetitie om promotie naar de derde klas te brengen. Na de reguliere speeltijd van negentig minuten plus de verlenging van twee maal een kwartier stond er immers nog steeds een gelijke stand (1-1) op het bord.
  Precies waarop Davey van Pelt stiekem had gehoopt. ‘Als het op strafschoppen aankomt wil ik indien nodig de beslissende vijfde nemen’, had hij vooraf al profetisch zijn trainer Ries Fok laten weten. Die aarzelde geen moment omdat hij overtuigd is van Davey’s kwaliteiten. En zette hem dus al nummer vijf op de lijst van penaltynemers. ‘Hij is een gebleken zekerheitje’, onderstreepte de trainer nogmaals waarom hij geen moment twijfelde over het verzoek.
  *Zelfvertrouwen
  Zoals hij ook invaller Mischa Brassien de belangrijke openingsstrafschop liet nemen. En ook zijn koningsschutter Jordy Wouters een flinke shot zelfvertrouwen gaf door hem de tweede uit de serie te geven. Jordy had in de voorbije weken twee keer vanaf elf meter gemist maar honoreerde het geschonken vertrouwen door feilloos binnen te knallen. Jordy na afloop: ‘Ik scheet wel zeven kleuren je weet wel toen ik die tweede strafschop moest nemen. Maar hij ging er lekker in. Alle frustratie over die eerder gemiste strafschoppen waren meteen verdwenen’. Jordy had zich eerder in de wedstrijd al onderscheiden door een kwartier voor het verstrijken van de officiële speeltijd een vrije trap van iets buiten de zestien via een Brabants been knap binnen te mikken voor de 1-1. Het bezorgde Dubbeldam de mentale opkikker die de ploeg uit een dreigende mentale dip loodste. Het bracht hem ook wat nostalgische gevoelens. ‘Acht jaar geleden toen ik voor het eerste jaar in het eerste stond, scoorde ik ook in de penaltyserie. In de nacompetitie ook, tegen Internos. We wonnen die serie maar in de daarop volgende ronde van de nacompetitie verloren we waardoor we uit de tweede klas degradeerden’.
  *Informatie
  Dit seizoen won Dubbeldam echter al twee van zijn drie nacompetitiewedstrijden. De derde en tevens finale gaat komend weekeinde tegen Terheijden dat bij verlies zijn derdeklasserschap verliest aan Dubbeldam dat dan z’n vorig seizoen verloren status herovert.
  Trainer Ries Fok liet doorschemeren al de nodige informatie binnen te hebben over de kwaliteiten van de finale-opponent. Hij had zich wat betreft het duel met Waspik al tevoren ingedekt door op trainingen al te mikken op een elfmetersessie. Mischa Brassien zette hij bovenaan zijn lijstje-van-vijf. ‘Al moet die er vijftig achter elkaar nemen, hij schiet ze er allemaal in. En Davey van Pelt zet ik altijd op nummer vijf. Zet mij maar lekker op die lijst, zegt hij altijd. En hij verzaakt nooit’.
  *’Mooi uitbetaald’
  ‘Op de trainingen had ik steeds twee groepen om en om penalty’s laten nemen. En dan weet je al snel wie er bovenaan het lijstje komen te staan. Dat heeft zich vandaag toch maar weer mooi uitbetaald’.
  De eliminatie van Waspik betekende ook een familiesuccesje voor Ries Fok. Een dag eerder had zijn zoon Jordi immers met Oranje Wit ook de finale van de nacompetitie gehaald. ‘En dan kan je als vader natuurlijk niet achterblijven’, aldus Ries met een brede glimlach waarin toch ook wat opluchting viel te constateren.
  Over het optreden van Dubbeldam in de reguliere eerste helft was Fok buitengewoon ontevreden. ‘We mogen ook best zeggen da we een beetje mazzel hebben gehad. Waspik was in de eerste heft iets beter. Bij ons was het toen slordig, ging het te langzaam. Ik heb toen gezegd dat het allemaal simpeler moest. In de tweede helft ging het allemaal wat beter’.
  *Ondermaats
  Ook man-van-de-wedstrijd Davey van Pelt vond zijn ploeg voor rust ondermaats presteren. ‘Het sloeg nergens op van wat wij toen presteerden. We hadden bij rust met 4, 5 -0 achter kunnen staan. Onze passes kwamen nooit aan. En door zo’n foute pass kwamen we na een kwartier al met 1-0 achter’, analyseerde Davey in navolging van zijn trainer na afloop terecht.
  Ries Fok richtte inmiddels zijn ogen weer op volgende week als in de finale tegen Terheijden om een plaats in de derde klas moet worden gestreden. ‘We zijn door, hebben de finale gehaald. En hebben Waspik dat in de gewone competitie een plek boven ons was geëindigd toch mooi drie keer verslagen. Twee keer in de competitie en nu weer in de nacompetitie. Bij ons is het kwartje eigenlijk in de winterstop gevallen na een slechte seizoenstart. Daarna hebben we maar een of twee keer verloren en een enkele keer gelijk gespeeld’, stipte de trainer de opmerkelijke Dubbeldamse ‘remontada’ die resulteerde in een volwaardig periodekampioenschap nog maar weer eens aan.
  Hopelijk wordt het gevallen kwartje komend weekeinde de jackpot!
  *Scoreverloop: 14m Lesley Verschuren 1-0, 75m Jordy Wouters 1-1.
  In de beslissende penaltyserie scoorden voor Dubbeldam achtereenvolgens Mischa Brassien 0-1, Jordy Wouters 1-2, Tim van den Enden 2-3, Kevin Bosman 3-4, Davey van Pelt 3-5.
  -Wedstrijd: Voor rust presteerde een slordig Dubbeldam niets maar wist het de schade te beperken tot één tegentreffer. Na rust draaide het beter bij Dubbeldam en dat gold ook voor de verlengingen. De oogst bleef niettemin beperkt tot een fraaie treffer van Jordy Wouters en een flinke serie gevaarlijke hoekschoppen die de verdediging van Waspik regelmatig verontrustten maar steeds net niet de gewenste en verdiende tweede goal op het scorebord brachten. Zodat het uitdraaide op strafschoppen.
  -Wayne Hubeek van Waspik kreeg in de 105de minuut een rechtstreekse rode kaart na een zware overtreding op Jordy Wouters. Met tien man wist de thuisploeg in de tweede verlenging met moeite stand te houden.
  *Opstelling Dubbeldam: Davey van Pelt, Stan van Pelt, Dennis Stam, Lorenzo Groeneveld, Bjorn Hulshof, Wesley Schrauwen, Jimmy Stolk, Dennis Geschiere, Yorick Rombout, Jordy Wouters, Gideon van Ginniken. Wissels: Luuk van der Meer, Robbie Olierhoek, Mischa Brassien, Thompson Roestenberg, Kevin Bosman, Tim van den Ende, Nick van der Laan.
  Bron: Facebook groep Dordt 2222